Bilgenerator

Nedenfor kan du læse mere om de forskellige dele af generatoren, og hvad der eventuelt kan være skyld i at den ikke fungerer.

En generator til bil kaldes også for dynamoen. Det er denne der skaber strømmen til bilen, blandt andet til lyset og andet elektronik i bilen. Dette fungerer ved at generatoren tager motorenergien og omformer den til strøm, så det kan udnyttes. Det lader batteriet, og sørger for at holde alle de forskellige elektroniske elementer tændt.

Hvordan virker en generator til bil?

Der er fire overordnede dele, der knytter sig til generatoren. Først og fremmest er der selve generatoren, dernæst findes laderegulatoren, samt de forskellige kabler og stik og v-remmen. Nedenfor kan du læse mere om hvordan delene fungerer

Generatoren

Inde i generatoren til en bil, findes nogle kulstofbørster som er med til at omdanne motorenergien til ren strøm der kan bruges i bilens batteri. Disse kan slides over tid, og blandt andet være grund til at generatoren svigter. Det vil oftest betyde en udskiftning af bilgeneratoren.

V-rem

V-remmen forbinder motoren med generatoren og er med til at omdanne motorenergien til

strøm. Der kan opstå ustabile forbindelser hvis v-remmen er slap eller hvis den er så slidt, at den ikke kan få ordentligt fat, og derved omdanne energien. V-remmen minder om en tyk, kraftig elastik og er lavet af gummi. Er det “bare” v-remmen der er slap eller i stykker, kan den blot udskiftes. Det har ingen betydning for generatorens reelle effekt.

Laderegulator

Laderegulatoren er oftest den der går i stykker. En laderegulator skal regulere strømtilførslen fra generatoren til batteriet. Hvis den er i stykker, kan den tilføre for lidt energi til batteriet, hvilket betyder at batteriet ikke har nok strøm til at drive de forskellige elektroniske elementer. Det kan også betyde at bilen kan have svært ved at starte. Hvis laderegulatoren er i stykker, skal den udskiftes hos en mekaniker, men det betyder ikke nødvendigvis at selve generatoren fejler noget.

Stik og kabler

Ofte er stik og kabler det første der slides. Det kan være at de er blevet bøjet for meget, eller har været monteret forkert. Det er heldigvis noget af det der er lettest at reparere. Hvis strømtilførslen er ustabil eller helt forsvundet, kan det sagtens være på grund af et skadet eller bristet kabel i bilgeneratoren

Problemer med bilgeneratoren?

Er du i tvivl om det er din generator der skaber problemer? Hvis du har besvær med at starte bilen og skal bruge flere forsøg, er det en klar indikator på at der er et problem med generatoren. Det kan også være at bilens batteri hurtigt aflades. Det kan betyde at generatoren har svært ved at omdanne energien til strøm, og derved lade bilens batteri. Hvis batterilampen på bilens instrumentbræt lyser, kan det også betyde at det er generatoren den er gal med. Det kan for eksempel være at der er et løst kabel eller stik.

Selvom de fleste moderne generatorer har en lang levetid, vil man oftest udskifte dem, hvis det viser sig at der er skader på generatoren, da det er lettere end at reparere dem.